28 Mart 2017 Salı

NET ACCOUNTS Komutu

         Gerçek bir ihtiyaçtan dolayı karşılaştığım NET komutunun yaptıklarını görünce ister istemez bunları herkesle paylaşma ihtiyacı duydum. Dos ortamında yapabileceklerimizin hep sınırlı olduğu düşünülür ancak aksine sınırları yoktur sadece görselliği zayıftır.
İşte size bu mucize komutlardan bir diğeri NET ACCOUNTS komutu ve parametreleri...

NET ACCOUNTS
[/FORCELOGOFF:{dakika | NO}] [/MINPWLEN:uzunluk]
              [/MAXPWAGE:{gün | UNLIMITED}] [/MINPWAGE:gün]
              [/UNIQUEPW:sayı] [/DOMAIN]

NET ACCOUNTS kullanıcı hesapları veritabanını güncelleştirir ve tüm hesapların parola ve oturum açma gereksinimlerini değiştirir. Seçenekler olmadan kullanıldığında, parola, oturum açma
sınırlamaları ve etki alanı bilgilerinin geçerli ayarlarını görüntüler.



NET ACCOUNTS ile kullanılan seçeneklerin etkin olması için iki koşul gereklidir:

-  Parola ve oturum açma gereksinimleri, yalnızca kullanıcı hesapları ayarlandıysa etkili olur. 
-  Net Logon hizmeti oturum açmayı doğrulayan etki alanındaki tüm sunucularda çalışıyor olmalıdır. Net Logon hizmeti Windows başladığında otomatik olarak başlatılır.

/FORCELOGOFF:{dakika | NO}    Kullanıcıya, hesabın süresi veya geçerli oturum açma saatlerinin süresi dolduğunda, oturumu kapatmaya zorlanmadan önce verilen dakika cinsinden süreyi ayarlar. NO seçeneği varsayılandır, oturumu kapatmaya zorlamayı engeller.

/MINPWLEN:uzunluk   Parola için en düşük karakter sayısını ayarlar. Aralık 0-14 karakterdir; varsayılan ise 6 karakterdir.

/MAXPWAGE:{gün | UNLIMITED}   Parolanın geçerli olacağı gün sayısının üst sınırını ayarlar. UNLIMITED sınırsız anlamına gelir. Aralık 1-999 arasındadır; varsayılan ise değeri değiştirmeden bırakmaktır.

/MINPWAGE:gün   Kullanıcının parolasını değiştirebilmesi için geçmesi gereken gün sayısının alt sınırını ayarlar. 0 değeri alt sınır ayarlamaz. Aralık 0-999 arasındadır; varsayılan ise 0 gündür.

                  NOT: /MINPWAGE değeri /MAXPWAGE değerinden büyük olamaz.

/UNIQUEPW:sayı      Belirtilen sayıda parola değişikliği işleminde kullanıcı parolalarının benzersiz olmasını gerektirir. En yüksek değer 24'tür.

/DOMAIN  İşlemi, geçerli etki alanının etki alanı denetleyicisinde gerçekleştirir. Tersi durumda, işlem yerel bilgisayarda gerçekleştirilir.

Görüldüğü gibi kullanıcı hesap işlemlerinin cmd ortamından yapılabileceği güzel bir komut...
İzleyip sorunu çözebilirsiniz. Eğer yaşadığınız bu ve benzer sorunlar varsa yazının altına yorumla yazarsanız yardımcı olmaya çalışırım...
Sevgiyle kalın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder